Reddingsteams van onder andere de Amerikaanse en Canadese kustwacht en de Canadese luchtmacht zijn nog altijd op zoek naar de Titan, de onderzeeër (submersible) die afgelopen zondag van de radar verdween tijdens een expeditie naar het wrak van het beroemde passagiersschip Titanic.

Het Canadese onderzoekschip dat de Titan begeleidt en de onderzeeër liet afdalen vanaf de open oceaan, verloor afgelopen zondag het contact met de vijf bemanningsleden van de Titan.

De Amerikaanse kustwacht verwacht dat de onderzeeër donderdagochtend (Nederlandse tijd) zonder zuurstof komt te zitten. De tijd dringt om de vijf bemanningsleden van de Titan, waaronder de CEO van fabrikant OceanGate, drie Britten en een Franse duiker, in veiligheid te brengen.

De zoekactie naar de vermiste onderzeeër is geen makkelijke opgave, zei de Amerikaanse kustwacht eerder. De afgelegen locatie maakt het zoeken moeilijk, evenals de diepte waarnaar de Titan mogelijk is afgedaald om bij het wrak van de Titanic te komen.

Ligging van de Titanic in de Atlantische Oceaan

Het grootste deel van de Titanic, die in tweeën brak toen het passagiersschip zonk, ligt in de Atlantische Oceaan op zo'n 4 kilometer diepte en ongeveer 645 kilometer uit de kust van de Canadese staat Newfoundland.

De Titanic, die als 'onzinkbaar' werd omschreven voordat ze haar eerste en laatste reis van Southampton in het zuiden van Engeland naar New York begon, verging op 15 april 1912 nadat het schip een ijsberg raakte.

Pas 73 jaar later, in 1985, werd het passagiersschip gevonden door de Amerikaanse marineofficier en oceanograaf Robert D. Ballard. Hij had de Amerikaanse marine gevraagd om de benodigde technologie te financieren, zodat het wrak kon worden opgespoord.

De marine ging akkoord, mits Ballard eerst op zoek zou gaan naar de wrakken van de USS Thresher en de USS Scorpion, twee kernonderzeeërs die in de jaren 1960 om onduidelijke redenen waren gezonken met elk rond de honderd man aan boord. De Titanic zou ergens tussen de wrakken van deze onderzeeërs liggen.

Ballard trok de Amerikaanse marine en toenmalig president Ronald Reagan over de streep door te stellen dat de VS met de vondst van de Titanic haar technologische suprematie zou kunnen etaleren in de Koude Oorlog.

Als de Amerikaanse marine de Titanic zou vinden, liet de VS daarmee haar macht gelden, wat de "Russen gek zou maken", redeneerde Ballard. Daarop stemde Reagan in met zijn idee, zo schreef de oceonograaf in zijn boek 'Into The Deep' uit 2021.

Eind augustus 1985 stuitte het team van Ballard met een onderzeeër op het wrak van het noodlottige schip. Ballard beschreef de locatie als "een stille, vredige en passende plek om de overblijfselen van deze grote zeetragedie te laten rusten".

Lees ook: Het vaartuig dat toeristen naar de Titanic brengt is een submersible, geen onderzeeër: het onderscheid is belangrijk voor de vermissing